fredag 30. oktober 2009

Like årviss som rakfisksesongen og de bugnende julebord er de landsomfattende julekonsertene som samler titusener av nordmenn fra Lindesnes til Nordkapp. I snart 20 år har popartister av begge kjønn med tonefølge av garvede studiomusikere seilt havet tynt med "Holy Night" i glinsende tonedrakt fra synthesizere og miniband med mettet vellyd. Den hellige jul selges for hva den er verdt, men de to andre kirkelige høytidene påske og pinse er ikke gjenstand for samme interesse fra musikkbransjen. Kan årsaken være så innlysende at godtfolk tilbringer påsken på fjellet og pinsen ved strand og hav beskjeftiget med båtpuss og sommerlige forberedelser ?

Som kirkemusiker skal og må jeg være postivt innstilt til alle som vier kirkemusikk og kirkelige høytider oppmerksomhet. Smaksdommere skal vårt pluralistiske samfunn være forskånet for, men det bør være tillatt å henlede oppmerksomheten på den mangfoldige konsertaktiviteten lokale kor, korps og orkestre utfolder i by og land. Mangfoldet er imponerende, og de tusentallige timer som går forut for disse konsertene med ukentlige prøver og slit og slep med penger og finanser, gjør innsatsen desto mer imponerende.

I Ringsaker kirke - hvor jeg har vært ansatt som organist siden 1991 - er advents- og juletiden mettet med musisk mangfold. Begrepet overflødighetshorn - cornu copia - ligger snublende nær.

Først ute er Stange videregående skoles tradisjonelle adventskonsert lørdag 28. november. Linken for musikk, dans og drama har siden 1994 holdt kirkekonsert fredagskveldene i Stange kirke og gjentakelseskonsert i Ringsaker kirke lørdag kveld. Begge kirkene er fylt til randen ved disse konsertene. Publikum er blandet med overvekt av foreldre. stolte besteforeldre og glade slektninger som slutter opp om de vel nitti unge jentene og guttene som opptrer solo og i samspill. Sentalt står musikklinjekoret under Torgeir Zieners ledelse. I år er 200-årsjubilanten Felix Mendelssohn viet særlig oppmerksomhet. Hans motett Hear my Prayer mobiliserer sopransolist, kor og orgel. De unge håpefulle Stange-elever veksler på solistoppgaven, koret har arbeidet hardt i hele høst med Ziener som dirigent, Stein Roger Martinsen som repetitør og Karin Andreassen som korpedagog. Ved framføringene i Stange og Ringsaker kirker - to middelalderkirker fra det 12. århundre - sitter jeg ved orglet og har gleden av å spille orgelpartiet jeg første gang kreerte i 1985 med Hamar domkor, sangsolisten Toril Carlsen og den legendariske Ragnar Røgeberg som dirigent. Konsertene i Stange og Ringsaker kirker mønstrer ellers solister og ensembler fra musikklinjen, og tradisjonen tro er en koravdeling a cappella overlatt unge dirigentspirer fra 3. klassen.

Senere i julemåneden presenterer Moelv Musikkforening sin konsert under ledelse av Tom Ottar Andreassen, Ringsaker kantori gir til beste A Festival of Nine Lessons & Carols, Gaupen Musikkforening og Ringsaker Skolekorps gjør felles sak, Vestoppland kammerkor og Gjøvik Sinfonietta framfører Georg Fr.Händels MESSIAS med fem strålende solister, Gjøvik kulturskoles jentekor gjester kirken med Luciakonsert og endelig er det duket for den 25. i rekken av morgenkonsertene 24. desember med Næren Mannskor og Roger Andreassen som arrangører. Medvirkende er Næren Mannskor under ledelse av Jon Birger Fløtre, vokalensemblet Cantarelle, et kammerorkester under ledelse av Olaf Aasen, et brassensemble fra Brøttum Brass med Andres Halla som spillende leder og endelig tre solister som aldri har gjestet Ringsaker kirke tidligere: hornisten Sissel Morken Gullord samt søskenparet Trond og Aagot Sagbakken på piccolotrompet og trompet. Søsknene er 12 og 8 år gamle, elever av Andres Halla og Arnulf Naur Nilsen ved Barratt Due og eksepsjonelt begavede.

Kom og lytt til våre lokale sangere og musikere ! De representerer unge og eldre. sangere og musikere, amatører og profesjonelle. De har til felles at de synger og spiller con amore !

1 kommentar:

  1. Da er kommentarfeltet endret så hvem som helst kan sjikanere av hjertens lyst...

    SvarSlett